Coronastress? 6 concrete tips die echt werken!

Mentale gezondheid

Hoe reageer jij op de veranderingen nu het Coronavirus sinds een aantal weken alles in ons land beheerst? Wordt je daar ook onrustig van? Heb je nog nooit digitaal gewerkt of lesgegeven en word je daar onzeker van? Werk je thuis net als je partner en moet je de kinderen ook nog lesgeven en vermaken? Vervagen de grenzen tussen werk en privé steeds meer? Is je eettafel ook je werktafel geworden? Mis je de structuur en je collega’s? Word je onzeker door deze situatie en ervaar je hierdoor steeds meer stress?

Herken je dit?

Je bent niet de enige!

Het is heel normaal dat je deze situatie als lastig ervaart. Wel is het zaak dat je alert blijft want dat kan ook nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. En dat is het laatste wat we nu willen, want juist nu, in deze Coronatijd, is onze gezondheid, onze vitaliteit, van het grootste belang. Wanneer je te veel stress, spanning en werkdruk ervaart dan heeft het effect op je werk én op je weerstand.

Wat kun je doen voor je mentale gezondheid?

Onderstaande tips pas ik zelf toe en bespreek ik ook met mijn cliënten:

  1. Hou de dagstructuur zoveel mogelijk aan alsof je gewoon naar je werk gaat. Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Houdt ook zoveel mogelijk je werktijden van kantoor aan. Dat houdt in dat je regelmatig een pauze neemt, ’s morgens, tussen de middag en ’s middags.
  2. Doe elke dag iets ontspannends. Ga lekker de tuin in of even op je balkon zitten, lees een boek, bel een vriend (in) of ga bijvoorbeeld in bad.
  3. Beweeg en ga naar buiten. De natuur ontspant en door actief te wandelen houdt je je conditie op peil en verhoog je je weerstand.
  4. Onderscheid werk en privé tijd. Dat is belangrijk want door thuis te werken vervagen steeds meer de grenzen tussen werk en privé. Zo vertelde een cliënt dat hij op zondag nog mail kreeg of hij iets wilde regelen. Dit verhoogt de werkdruk en geeft onrust.
  5. Slaap voldoende en doe overdag geen dutjes. Hierdoor onderbreek je de regelmaat in je slaappatroon en slaap je ’s nachts slechter.
  6. Overleg met je leidinggevende wat haalbaar is. Als je samen met je partner thuis werkt en de kinderen, met name kleine kinderen, zijn ook thuis dan kun je geen 8 uur werken op een dag. Maak met je partner een verdeling wie wanneer werkt en de kinderen verzorgt. Doe ook aan verwachtingsmanagement naar je werkgever en collega’s. Zij zitten waarschijnlijk in het zelfde schuitje en begrijpen dit.

Zo kun je onder alle omstandigheden goed blijven functioneren en vergroot je je weerstand optimaal.

Succes! Blijf thuis en denk aan je mentale gezondheid!

En als je graag hulp wilt omdat je het allemaal teveel wordt, neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek met mij als burn-out coach!

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.