Prettig kennis te maken

Ik ben Ingrid Wortelboer

In mijn rol als werkneemster, partner, vriendin, moeder, kind en sporter was ik regelmatig de balans kwijt, privé en op het werk. Ik wilde graag alles goed doen, was ambitieus, een perfectionist, betrokken, loyaal en voelde me verantwoordelijk. Precies die eigenschappen waardoor je veel stress kunt ervaren. Dat ging allemaal goed tot ik op mijn 40ste ziek werd. Ik was al langer ziek, was duizelig, had geen zin in eten, was constant aan de diarree, moe en viel veel af. Ik bleek de ziekte van Addison te hebben. Mijn bijnieren waren uitgeput en maakten geen cortisol, het stresshormoon, meer aan. Het is een bijzonder zeldzame ziekte. Zo’n kleine duizend mensen in Nederland heeft het.

Ik werd ervoor behandeld en het goede nieuws is dat het goed te behandelen is met medicijnen. Het minder goede nieuws is dat ik zuinig moest zijn op mijn energie en moet zorgen voor een goede balans van inspanning en herstel. Dat was een uitdaging voor mij en de start om mijn carrière een andere richting te geven, namelijk stress/burn-out begeleiding.

De ziekte was ook de start naar de zoektocht om mezelf beter te leren kennen en te begrijpen. Ik volgde allerlei opleidingen, ook op stressgebied omdat ik meer wilde weten over het stresssysteem en het stresshormoon cortisol: wat is stress? hoe werkt dat in ons lichaam? en hoe ervaar je minder stress?

Ik dacht als ik weet hoe het werkt dan kan ik er beter mee omgaan. Wat ik er leerde was dat ik veel meer moest herstellen om in balans blijf te blijven. Dat was volkomen nieuw voor me. Ik ging altijd gewoon door. Dat was ik gewend en zo hoorde dat dacht ik.

De opleiding en mijn ziekte zijn voor mij de drijfveer om anderen te helpen met stress en burn-outklachten. Doordat ik er dagelijks mee bezig ben herinner ik mezelf er ook telkens aan dat herstellen belangrijk voor me is om goed in balans te blijven.

Ik heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk en heb ik honderden leidinggevenden en professionals begeleid met hun burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.