Na een drukke periode gingen we gelijk op vakantie. Dat is niet mijn ding. Liever wil ik eerst een paar dagen ’bijkomen’ en dan rustig op vakantie. Dat lukte echter deze zomer niet dus ik ging nog met een druk hoofd weg. Aangekomen op de camping in de Franse Ardennen, nadat we de vouwwagen hadden opgezet en de rest van de spullen hadden uitgeladen en op zijn plek gezet, zat ik dan ook op mijn stoel en ging er nog van alles door mijn hoofd. Had ik daar wel aan gedacht, oh dit moest nog afgerond, daar nog even contact mee opgenomen worden. Het was druk in mijn hoofd.
Maar het was warm, het was bloedheet. We hadden de zijwangen van de vouwwagen opengeklapt voor een beetje schaduw en omdat ik helemaal niet tegen hitte kan deed ik ook niks. Ik pakte een boek, koelde regelmatig af onder de douche, we aten wat, deden een boodschapje en deden verder helemaal niets. Ik keek om me heen, volgde een vogel, voerde ons campingkonijn een stukje brood, keek naar een vlinder en zuchtte eens. Ik ontspande en kwam tot rust en dat was precies wat ik nodig had.
Herken je dit ook bij jezelf en vind je het best lastig om niets te doen? Even helemaal niets doen. We hebben er zo’n behoefte aan en toch lukt het ons zo slecht.
Wat is dat toch dat we moeilijk kunnen niksen?
Ik weet het wel. Ik ben thuis opgegroeid waar bezig zijn hoog in het vaandel stond. Niets doen stond niet in het woordenboek bij ons thuis en daar kregen we ook niet vaak de tijd voor. Dan moest ik me letterlijk verstoppen. Op onze boerderij was er ook genoeg te doen: we hadden een grote moestuin en de oogst werd in de diepvries gedaan of geweckt. We werkten mee op de boerderij: bieten wieden, aardappels sorteren en in huis was ook genoeg te doen met vijf kinderen.
Op school kreeg je voor je gedrag en vlijt een cijfer in je rapport en je snapt onderhand wel dat ik daar altijd goed tot uitmuntend op scoorde. Nee lui kon ik nooit zijn en ik heb het me dan ook echt moeten aanleren. Met hard werken is namelijk niets mis als je ook maar hard ontspant!
Het gevaar van nooit niks doen.
Maar altijd maar bezig zijn en nooit eens kunnen niksen is niet zonder gevaar. Het kan leiden tot een burn-out. De cijfers van burn-out stijgen. Liefst 1 op de 6 werknemers heeft burn-outklachten (bron: TNO & CBS, 2018). Door de arbeidstekorten en daarmee gepaard gaande extra werkdruk worden ze steeds hoger. Ik zie ze dagelijks in mijn praktijk. En ze hebben allemaal 1 ding gemeen, ze kunnen niet of heel moeilijk niksen.
Hoe doe je dat, niksen?
Even helemaal niks doen of voor langere tijd zoals in de vakantie zorgt namelijk snel voor schuldgevoelens en schaamte. Want als je niks doet ben je toch lui, passief of zelfs ongeïnteresseerd?
Dus we vullen die tijd weer in door gauw een vriendin te bellen, op facebook of Instagram kijken of een boek te lezen. Maar juist dat niks doen, een beetje voor je uit zitten staren, niks hoeven, niet aan iets specifieks denken, gewoon zijn geeft zoveel rust.
Na 2 hittedagen was ik rustig in mijn hoofd en lijf. Niet door meditatie of ademhalingsoefeningen maar door gewoon niets te hoeven en niets te doen.
Ben jij een professional die altijd bezig is en het lastig vindt om helemaal niks te doen?
Kom je moeilijk tot rust en blijft je maar doormalen over allerlei zaken?
Zoek je erkende hulp? Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl