Je vakantiegevoel terugkrijgen
Al een tijdje begeleid ik een jonge vrouw met burn-outklachten. Ze is een pittige dame die haar zaakjes altijd goed op orde heeft. Ze heeft een leidinggevende functie, werkt 4 dagen, neemt regelmatig werk mee naar huis en heeft 2 kleine kinderen. Haar man werkt meer dan fulltime en reist veel voor zijn werk. Daarnaast heeft ze een druk sociaal leven en sport ze twee keer per week. Op een gegeven moment ging het echter niet meer. Ze voelde zich steeds geïrriteerder, piekerde, sliep slecht, had last vast concentratieproblemen, was snel overprikkeld en kon niet meer genieten.
Ze voelde zich uitgeput.
Haar huisarts constateerde een burn-out. Ze meldde zich ziek en voelde zich na een aantal maanden nog steeds niet veel beter. Bovendien bleef ze zich maar moe voelen. Teneinde raad klopte ze bij mij aan.
Nadat ik haar een paar weken had begeleid, begon ze zich eindelijk weer wat beter te voelen. Ze sliep beter, had meer energie, kon zich beter concentreren en eindelijk weer wat genieten. Maar ze was nog lang niet op haar oude niveau. Ze werkte hard en consciëntieus om weer beter te worden en dat moest ze, zoals ze alles deed, natuurlijk wel perfect doen. Maar wat bleek, haar herstel stokte en ze ging niet meer vooruit. Ik vroeg aan haar hoe ze haar dag indeelde en hoe ze de door mij opgedragen oefeningen deed. Wat bleek, met haast militaire precisie werden alle opdrachten uitgevoerd en ze deed er zowaar nog een schepje boven op. Met als gevolg dat haar herstel stagneerde. Ze snapte er niets van en was behoorlijk gefrustreerd.
Ze is niet de enige. Ik kom ze vaker tegen. Mensen die er even flink tegen aan willen gaan en dan verwachten dat ze binnen no time weer hersteld zijn en hun gewone leventje weer kunnen oppakken. Niets is minder waar. Herstellen van een burn-out kost tijd.
Belangrijk is daarbij om een “vakantiegevoel” te creëren!
Wat houdt dat nu in? In de vakantie overheerst meestal het gevoel van alles kan maar niets moet. Wellicht ben je in de voorjaarsvakantie vrij geweest en heb je dit gevoel ervaren. De hele dag ligt voor je. Je kunt kiezen om te de hele dag niets te doen, te lezen, Netflix kijken, op skivakantie gaan, de zon op te zoeken en dit jaar konden we zelfs schaatsen in ons eigen land.
Alles kan en niets moet. Heerlijk zo’n vakantiegevoel. Daar kikker ik altijd enorm van op.
Laat dat vakantiegevoel nou net iets zijn wat mensen met een burn-out lastig vinden om te ervaren. Doordat de neuro-hormonale processen in het lichaam zijn verstoord is het heel moeilijk om echt tot rust te komen. Ze weten niet meer hoe dat moet en ze kunnen lichamelijk niet meer ontspannen.
Ik hoor je denken wat zijn neuro-hormonale processen? Je lichaam is prima in staat om zich extra in te spannen. Dat doe je bijvoorbeeld als het extra druk is op je werk, je verhuist, een studie naast je werk doet of naast je werk ook kleine kinderen hebt. Als je dan voldoende herstelt van deze extra belasting is er niets aan de hand. Je lichaam kan dat uitstekend aan. Echter als je je maar extra blijft inspannen en er te weinig ruimte is voor herstel raak je steeds vermoeider en put je je langzaam uit. Om toch te kunnen presteren moet je ergens extra energie vandaan halen. Deze extra energie wordt geleverd als je lichaam in de stressstand schiet. Je lichaam heeft dan ook extra hersteltijd nodig om weer te ontspannen. Doe je dat niet dan raken uiteindelijke neurohormonale balansen in het lichaam verstoord. Je lichaam raakt er namelijk aan gewend dat het extra energie moet leveren en gaat dat als ‘normaal’ beschouwen. Die verstoring leidt tot allerlei lichamelijk en psychische klachten.
Dat gebeurde er ook bij mijn cliënt. Bij mijn cliënt viel gelukkig het kwartje. Ze liet de controle los en ze ging weer met sprongen vooruit.
Herken jij dit ook? In mijn begeleiding leer ik je stapje voor stapje om dat vakantiegevoel terug te krijgen. Zodat je je kunt ontspannen, niet meer piekert, goed slaapt en weer geniet.
Ben je geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een gratis sessie.