Overmatige stress
Van de week sprak ik een leidinggevende die aangaf dat hij totaal niet door had dat zijn medewerker last van overmatige stress had. Voor zijn gevoel was deze medewerker van de ene op de andere dag uitgevallen. Deze leidinggevende is niet de eerste die dit op deze manier ervaart. Blijkbaar is het lastig om stressverschijnselen te herkennen. En dat is wel belangrijk want als je weet waar je op moet letten als leidinggevende kun je uitval en vaak ook langdurige uitval voorkomen.
Waar moet je als leidinggevende op letten?
Overmatige stress op het werk kun je als leidinggevende aan de volgende punten herkennen:
- Veel kortdurend verzuim: een medewerker met veel stress is namelijk vaker vermoeid en heeft minder reserves waardoor hij/zij vaker uitvalt.
- Gedragsverandering: op het werk zie je dat doordat iemand cynischer gaat reageren, onverschilliger wordt, sociale contacten uit de weg gaat en zich meer afzondert.
- De prestaties worden slechter: dit komt omdat iemand moe wordt, zich slecht kan concentreren, chaotischer wordt of doorschiet naar juist nog meer structuur creëren in het werk.
- Fysieke klachten: dit uit zich in bijvoorbeeld vermoeidheid, spierpijn, verminderde weerstand, slecht slapen, maagklachten, hyperventilatie of hartkloppingen.
- Psychische klachten: een opgejaagd gevoel, geïrriteerd en prikkelbaar, angstig, somber, huilbuien, niet meer kunnen genieten, besluiteloos en onzeker.
- Minder zelfvertrouwen.
Bovenstaande symptomen heeft iedereen wel eens. Dat is niet meteen een probleem. Bij medewerkers die stressklachten hebben zie je dat deze klachten en gedragsveranderingen langer aanhouden. Belangrijk is dat je als leidinggevende bovenstaande symptomen van overmatige stress signaleert en actie onderneemt.
Vind je als leidinggevende het lastig om bovenstaande stressverschijnselen te herkennen en kun je wel wat hulp gebruiken. Neem contact met me op of bel 06-142 296 45.