Vind jij het ook zo moeilijk om te veranderen? En wat hebben de 3 g ’s daarmee te maken?

Jezelf veranderen

Herken je dit? Je hebt je in december voorgenomen dat je dit jaar nu toch echt elke week minimaal 2 keer naar de sportschool gaat. En nu is het begin februari en ben je welgeteld 2 keer geweest. Je begon enthousiast, hebt in de kerstvakantie een nieuwe sportoutfit gekocht die er super uitziet, maar op de een of andere manier heb je altijd wel een smoes waarom je niet gaat of echt niet kunt. Het zijn niet eens echt smoezen vind je. Het sneeuwde een paar keer heel hard, je band was lek, je partner was niet thuis en de hond moest nog uit, je sportmaatje zei af en toen had jij ook geen zin meer. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Komt het je bekend voor? Mij in elk geval wel.

En ondertussen denk je laat maar, ik begin wel weer als het weer wat beter wordt.

Wat is dat dat we ons zo gemakkelijk laten verleiden om iets wat we ons hebben voorgenomen niet meer te doen of uit te stellen? Want heus, je was echt ontzettend gemotiveerd om jezelf te veranderen. Je wilde nu eindelijk wel eens die extra kilo’s kwijt. Maar vooral wilde je meer bewegen, een betere conditie en een gezond lijf.

De boosdoener zijn de 3 g’s: gewoonte, gemak en genot.
Ik zie je al denken: ja  daar kan ik me wel wat bij voorstellen.
Want stel je voor je zit lekker op de bank, het is dinsdag, je kijkt naar je favoriete serie, kachel aan, dekentje om en iets lekkers binnen handbereik. De sportschool lijkt dan ver weg. En van discipline is geen sprake.

Laten we de 3 boosdoeners eens onder de loep nemen:
Gewoonte: je zit lekker op de bank naar je favoriete serie kijken. Die is er maar een keer per week op en je kijkt altijd. Je had je wel voorgenomen dat een keertje overslaan best wel kon maar als het er op neer komt vind je dit toch wel lastig.
Genot: het is je favoriete serie, iets lekker erbij, kacheltje en dekentje. Wat wil je nog meer. Dit is puur genieten.
Gemak: dit is wat je al maanden, nee jaren doet en dat bevalt je goed. Het gaat vanzelf en je hoeft er  niets voor te doen of te laten. En dat laatste moet je natuurlijk wel als je naar de sportschool gaat.
Is bovenstaand nog steeds herkenbaar?

Toegewijde actie
Hoe kunnen we ons er nu toe bewegen om toch naar de sportschool toe te gaan? Dat veranderen gaat niet vanzelf. Je zult uit de automatische piloot moeten stappen: altijd op dinsdag naar je favoriete serie kijken. Natuurlijk kun je op een andere dag gaan sporten hoor ik je denken maar als je eerlijk bent tegen jezelf zijn er dan ook dingen die je leuker vindt om te doen. Daar hoef je geen moeite voor te doen en dan hoef je je niet in het zweet te werken.
Wil je meer bewegen, een betere conditie en wat kilo’s kwijt dan zul je het anders moeten gaan aanpakken. Daar heb je toegewijde actie voor nodig. Het woord zegt het al toegewijd: met hart en ziel. En actie: doen.
En dat steeds weer opnieuw. Toegewijde actie.

Veranderen gaat niet vanzelf bij niemand. Ook de grote sporters onder ons hebben wel eens een baaldag of gewoon geen zin. Maar ze zijn steeds toegewijd aan hun taak om te winnen en hebben zoveel discipline ontwikkeld dat ze gewoon gaan. Dat zit ook in jou en dat kun jij ook!
Bedenk dat de ware winnaars degenen die blijven volhouden ook als niemand kijkt!
Zij blijven steeds toegewijd aan winnen uiteindelijk!

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.