Voortgezet onderwijs: elke dag een feestje?

Werkdruk na de vakantie

Het is de eerste lesdag na de vakantie. Willem, 46 jaar, docent economie aan het vmbo, stapt op zijn fiets om naar zijn werk te gaan. Hij heeft er zin in. 5 weken vakantie is nog steeds iets wat hij geweldig vindt aan het onderwijs ondanks dat er een paar jaar geleden een week vanaf is gegaan. Welke werkende Nederlander heeft nu 5 weken zomervakantie, heerlijk. Willem fietst rustig door. Hij is benieuwd wat er dit schooljaar hem weer te wachten staat. Hij is in elk geval blij met zijn lesrooster. Maar 3 tussenuren en ook nog een middag vrij. Dan wordt er wel meestal vergaderd maar ja, je kunt niet alles hebben.

Op school aangekomen is het een drukte van belang. Hij groet zijn collega’s, drinkt snel een kop koffie in de lerarenkamer en loopt dan snel naar zijn lokaal. Hij moet er voor de leerlingen zijn want anders krijgt hij de klas niet meer rustig. In zijn leslokaal, ook lekker dat dat nu eindelijk voor elkaar is en hij niet van hot naar her moet verkassen zet hij zijn tas neer. Langzaam komen de leerlingen van klas 2F binnen. Hij groet de leerlingen die hij kent en neemt de nieuwe leerlingen in hem op. Die jongen daar is wel heel druk. Zou het een “rugzak leerling” zijn? Dat is dan de derde in deze klas. En daar heb je Sophie; hoe zou het nou thuis zijn. Vorig jaar was een heftig jaar voor haar, ouders zaten in een vechtscheiding en hij had er een flinke kluif aan als mentor. Zo meteen maar even een praatje maken. Daar komen ook nog leerlingen aan die vorig jaar in de internationale schakelklas zaten. Dat weet hij uit het doordat hij de laatste week van zijn vakantie de leerlingendossiers heeft doorgenomen. Hij is blij dat hij zich goed voorbereid heeft de laatste week en ook alvast de stof heeft doorgenomen voor de komende periode. De les begint.

’s Middags heeft hij een lerarenvergadering. Directie vertelt over de zaken die de komende tijd plaatsvinden. De inspectie komt over een maand. De eisen zijn aangescherpt en verandert en alles wordt minutieus doorgenomen. Altijd weer spannend. Daarom hebben ze extra studieavonden. Alweer! Zucht…. het jaar is net begonnen en nu al zoveel werkdruk!
Dit jaar kon men iedereen behouden maar door het teruglopend leerlingaantal verwacht men dat er volgend jaar ontslagen vallen. Willem trekt wit weg. Oh ja dat was hij helemaal vergeten in de vakantie. Economie is een vak wat aardig krimpt qua leerlingaantal. Waarom gaat die Jan, die oudere collega ook niet met pre-pensioen. Grrr. …hij hoopt niet dat hij er bij zit. Zijn vrouw werkt in de zorg en daar vallen ook steeds ontslagen. Hij woont dan wel dicht bij school maar in deze regio is verder niet veel werk. De directie noemt nog een aantal punten maar Wim hoort niets meer. Verslagen gaat hij naar huis. Hij had nog zo gehoopt dat het dit jaar anders zou zijn. Nog 9 weken te gaan voor het herfstvakantie is, zucht…… hoeveel weken ook al weer na de kerstvakantie…… Willem voelt zich ineens moe, heel erg moe.

Ben jij ook een docent die moe wordt van alle regelgeving in het onderwijs en last heeft van werkdruk? De VO sector erkent de problematiek en heeft subsidies beschikbaar gesteld.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.