Weet jij wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen een depressie en een burn-out?

Als je geestelijk en lichamelijk bent uitgeput voel je je lusteloos en daar wordt je natuurlijk niet blij van. Misschien heb je het een tijdje te druk gehad en geeft je lichaam aan dat het behoefte heeft aan rust. Geef je daar niet aan toe en ga je maar door dan pleeg je roofbouw op je lichaam en dat kan resulteren in een burn-out of depressie.
Maar wat is het verschil tussen beide en zijn er ook overeenkomsten?

Wat zijn de overeenkomsten?

Als je kijkt naar de overeenkomsten tussen beide dan zie je dat als je een burn-out hebt of een depressie je lichaam veel dezelfde signalen afgeeft zoals: lusteloosheid, een uitgeput gevoel, slaapproblemen, een laag gevoel van eigenwaarde en concentratie- en geheugenproblemen. Je hebt last van schuldgevoelens en voelt je somber en lusteloos.

Iemand met een burn-out heeft dan ook vaak depressieve gedachten. De huisarts kan daarom antidepressiva voorschrijven. Dat is echter niet nodig want de depressieve klachten verdwijnen weer als je fysieke klachten afnemen en je weer meer energie hebt.

Wat zijn de verschillen tussen een depressie en een burn-out?

Verschillen zijn er echter ook waarbij er een belangrijk verschil is tussen depressie en een burn-out. Iemand met burn-out wil wel, maar kan niet door een gebrek aan energie. Je bent dan opgebrand. Het lichaam maakt teveel stresshormonen aan in de vorm van cortisol. Meer cortisol in je bloed zorgt voor dat de hoeveelheid serotonine in je lichaam minder wordt. Serotonine zorgt voor een stimulerende werking die invloed heeft op, onder andere, je stemming en zelfvertrouwen. Je voelt je daardoor depressiever.

Iemand met een depressie zou wel kunnen, maar wil niet. Iemand met een burn-out wil bijvoorbeeld wel een wandeling maken maar heeft er gewoon geen energie voor. Als je depressief bent heb je er helemaal geen zin in en kamp je met sombere gevoelens. Het leven is te zwaar.

Je kunt zeggen dat een burn-out een energiestoornis is en een depressie een stemmingsstoornis.

Wat is de oorzaak?

Bij een burn-out gaat het over een overbelasting over een langere periode. Die kan in het werk gelegen zijn maar ook privé. Denk aan mantelzorg, een verbouwing van een huis, kleine kinderen, rouwverwerking en problemen in de relationele sfeer. Vaak is het ook een wisselwerking want gaat het op het werk niet goed dan heeft dat zijn weerslag op privé en andersom.

Een depressie is een samenspel van psychische, sociale, medische, hormonale en erfelijke factoren. Ingrijpende levensveranderingen, bepaalde geneesmiddelen, (het gebrek aan) steun van de omgeving, erfelijke aanleg …

Al die aspecten kunnen, in meer of mindere mate, aanleiding geven tot een depressie.

Hoe kom je er achter wat je hebt?

Maar hoe kom je er nu achter of je een depressie of een burn-out hebt?

Belangrijk is dat er eerst een juiste diagnose wordt gesteld want een burn-out wordt anders behandeld dan een depressie. Om te bepalen of iemand een burn-out heeft gebruik ik een gevalideerde meting die hier specifiek op gericht is. Als je een burn-out hebt is het belangrijk om eerst fysiek te herstellen voordat de activiteiten weer opgebouwd worden. Bij depressieve mensen is het belangrijk dat ze weer geactiveerd worden en iets gaan ondernemen. 

Herken je jezelf in bovenstaande burn-out symptomen? Zoek je gedegen hulp? Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl

 Herken je jezelf in bovenstaande  depressie symptomen? Neem dan contact op met je huisarts en blijf er niet mee rondlopen.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.