Welke 5 oorzaken resulteren meestal in een burn-out?

Burn out oorzaken

Onlangs meldde zich een hardwerkende manager bij mij. Hij vertelde mij bij binnenkomst dat hij volledig opgebrand was en een burn-out had. Naar eigen zeggen had hij een tijdje “te hard” gewerkt en daarom had hij nu klachten.
Dat was wel een hele snelle en ook simpele diagnose. Alleen door een tijdje hard werken krijg je namelijk geen burn-out. Meestal is er meer aan de hand.

Om een burn-out te begrijpen is het van belang om te kijken naar de oorzaak hiervan. Je krijgt een burn-out namelijk niet zomaar. Je bent niet zomaar ineens opgebrand. Er zijn altijd al eerder signalen en symptomen.

Herken je onderstaand?
Je bent overbelast, herstelt daarna weer goed maar op een gegeven moment lukt dat niet meer en helpt een tijdelijke ontspanning of vakantie niet.
Je hebt geen energie meer en minder zin om naar het werk te gaan. Wanneer je aan je werk denkt, komt de gedachte op “ik red het niet meer, het is me allemaal teveel”. Je lichaam reageert hier meestal ook op met angstzweet, slapeloosheid en chronische vermoeidheid. Het is goed om je dan af te vragen wat de redenen zijn die ertoe geleidt hebben dat het niet meer gaat.

Het zijn vooral 5 burn-out oorzaken die hier bepalend in zijn:

  1. Je bent perfectionistisch en je bent iemand die zichzelf onder druk zet.

Iets goed willen doen is prima maar als je steeds 150% wilt geven, dan gebruik je simpel weg teveel energie. Vaak zet je jezelf onder druk, koppel je waardering aan voorwaarden zoals: “Ik ben alleen goed, wanneer….
Of je zet jezelf onder druk om alles nog sneller af te maken. We noemen dat ook wel je innerlijke slavendrijver.

  1. Je laat je leven bepalen door anderen.

Je conformeert je teveel aan wat een ander van je wil. Behalve dat je verwachtingen op ons werk hebt, zijn er ook verwachtingen en eisen van je omgeving en gezin. Door deze uiteenlopende verwachtingen kun je te hoge eisen aan jezelf stellen.
Je hebt echter een keuze of je hieraan mee wilt doen.

  1. Je houdt de schijn op

Je hebt de neiging om te kijken naar wat je niet hebt en wat je niet kunt in plaats van te kijken naar wat je wel hebt en wel kunt. Je kijkt naar wat je schijnbaar ‘mist en richt je op die manier op een (vermeend) gebrek. Je houdt de schijn op richting de buitenwereld en doet net alsof je bepaalde eigenschappen wel hebt. Dit kost veel energie.

  1. Je negeert je moeheid.

Wanneer je hard werkt wordt je moe. Dat is een gezonde reactie van je lichaam. Het is belangrijk om dan rust te nemen zodat je lichaam zich weer kan herstellen. Als je echter niet luistert naar je lichaam en je moeheid niet waarneemt maar negeert en direct weer nieuwe activiteiten onderneemt, kom je vroeg of laat in een burn-out terecht.

  1. Je (werk)omgeving

Wanneer je je werk als zinloos ervaart, of wanneer je gepest wordt, steeds bekritiseerd, door anderen niet gezien vergt dat veel energie en put dat je uit.
Onduidelijk communicatie met betrekking tot wat er van je wordt verwacht, teveel taken, een te hoog werktempo en je kunt niets ondernemen is dat op den duur slopend.

Herken je jezelf in bovenstaande burn-out oorzaken en wil je hulp zodat:

– Je weer vitaal voelen
– Je inzicht in je eigen stresstriggers
– Je grenzen leert te bewaken en ‘nee’ zeggen en je prioriteiten te bepalen
– Je anders leert omgaan met hardnekkige patronen als perfectionisme, controlegedrag, een te hoge ambitie en een te groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Ben je geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een gratis sessie.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.