6 redenen waarom compassie zorgt voor minder stress in je leven?

Compassie

6 redenen waarom compassie zorgt voor minder stress in je leven?

Meer compassie

Tegenover mij zit een client die vertelt hoe en welke dingen afgelopen week (weer) mis waren gegaan. Nauwkeurig wordt omschreven wat er allemaal mis ging, waarom en vooral wat het eigen aandeel daarin was. Mij valt vooral op hoe kritisch deze client op zichzelf is.

Niemand is perfect maar we willen dat wel ontzettend graag zijn. Herken jij dit ook bij jezelf? Leg jij de lat ook altijd hoog en denk je vaak: dat had beter gekund?

Ik herken mezelf daar in elk geval wel in. Wel is het gelukkig minder geworden afgelopen jaren. En een ding wat me daarbij hielp is compassie.

Wat is compassie?

Compassie, ook wel mededogen genoemd, is het vermogen je betrokken te voelen bij het lijden en de pijn van de ander en ook van jezelf. Compassie is een eigenschap die iedereen heeft maar soms is deze eigenschap nog maar weinig ontwikkeld. Een van de doelen in mijn begeleiding is om compassie bij cliënten te ontwikkelen en te trainen. Zelf heb ik dat ook gedaan en dat heeft me veel opgeleverd.

Waarom is het zo lastig om compassie te ontwikkelen?

Cliënten van mij vinden het vaak lastig om hiermee aan de slag te gaan omdat ze denken dat ze dan egoïstisch zijn. Of dat ze het niet verdienen om vriendelijk tegen zichzelf te zijn. Of omdat ze van huis uit hebben meegekregen om flink te zijn en vooral niet te zeuren. Of omdat ze het lastig vinden om compassievol te zijn naar degene(n) die hun leed heeft bezorgd.

Het doet me pijn om deze dingen te horen. Juist compassie kan zorgen voor heling bij jezelf. Je doet het namelijk niet voor een ander.

Wat levert zelfcompassie je op:

  1. Je bent minder bang om fouten te maken want die maakt iedereen wel eens.
  2. Je krijgt meer zelfrespect en hebt meer begrip voor je tekortkomingen.
  3. Je gaat beter voor jezelf zorgen.
  4. Je voelt meer sociale verbondenheid.
  5. Je kunt beter met moeilijkheden omgaan en neemt verantwoordelijkheid voor je eigen acties.
  6. Je wordt optimistischer en voelt je beter.

Heb jij er behoefte aan om meer compassie ontwikkelen? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl

Voordelen bij Coaching Noord

Uitgebreide intake met aandacht voor de oorzaak en achtergrond van de klacht

Verwerken van een vervelende, schokkende ervaring

Aansluiten bij jou als persoon

De juiste stappen op het juiste moment

Korte lijnen