Wat is ‘bosbaden’ en welke heilzame effecten heeft het op stress en burn-out klachten

Bosbaden

De vakantie is weer voorbij en ik ben al weer een aantal weken aan het werk. Er zijn veel nieuwe aanmeldingen voor coachtrajecten binnengekomen en de dagen zijn gelijk weer volgeboekt. Dat vind ik geweldig want dit werk is mijn passie en ik doe het met veel plezier.
Toch moet ik er ook voor waken dat ik zelf genoeg rust neem om te herstellen. Daarom wandel ik elke dag met mijn hond en het liefst in het bos. Het is nog geen 5 minuten van mijn huis vandaan en als ik er loop kom ik meteen tot rust. Wellicht herken je het en werkt het bij jou ook zo als je door het bos wandelt en de helende kracht van de natuur ervaart.

Gezonder en gelukkiger leven
In Japan kennen ze het al decennialang, het wordt bosbaden of in het Japans Shinrin-yoku genoemd. Inmiddels is er veel wetenschappelijke onderzoek naar bosbaden gedaan waarin wordt aangetoond dat het hèt geheim is om gezonder, rustiger en gelukkiger te leven. In de natuur ervaar je namelijk minder stress, je krijgt meer energie en een beter humeur.

Omdat we tegenwoordig in steden leven en onze vrije tijd voornamelijk daar doorbrengen, komen we nauwelijks nog buiten. Zo’n 10% procent van onze tijd zijn we nog maar buiten. Het resultaat is dat steeds meer mensen last krijgen van hoofdpijn, oog-en nekklachten, slapeloosheid, depressie, angsten, geïrriteerdheid en een verminderde weerstand.

Wat houdt ‘bosbaden’ in?

Bosbaden houdt in dat je je onderdompelt in de sfeer van het bos. Dat heeft een therapeutisch effect op je lichaam en geest. In het bos maak je namelijk verbinding met de natuur via je zintuigen. Je kunt het ruiken, zien, voelen en proeven.
Je hoeft er geen grote afstand voor af te leggen. Belangrijk is dat je tot rust komt en herstelt.

Heilzame effecten van het bos

Als je door het bos loopt heb je het misschien wel eens opgemerkt, boslucht heeft een hoger zuurstofgehalte. Daarnaast zit het ook vol met fytonciden. Dit zijn natuurlijke oliën binnen een plant en die maken deel uit van het afweersysteem van een boom. Bomen geven fytonciden af die ervoor zorgen dat je stresshormonen evenals angst, boosheid, spanning en je bloeddruk verminderen. Je herstelmechanisme van het lichaam wordt actief.
Bovendien zitten er in de grond microben. Die adem je tijdens het lopen in wanneer je door het bos loopt. Je immuunsysteem wordt hierdoor gestimuleerd en het geeft je een geluksgevoel.

Wat levert bosbaden je op?

  • Je immuunsysteem wordt versterkt.
  • Je bloeddruk en hartslag verlagen.
  • Je hebt minder last van piekeren.
  • Je slaapt beter.
  • Je concentratie wordt beter.
  • Je bloeddruk wordt lager.
  • Je bent meer ontspannen en hebt meer energie.
  • Je hebt minder stress.
  • Je voelt je tevreden en gelukkiger.
  • Je stofwisseling verbetert.

Ben je overtuigd van de helende werking van bosbaden? Ik wel en ga na het schrijven van dit blog lekker met mijn hond in het bos wandelen.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.