Dikker door stress! Hoe kan dat?

Dikker door stress

Voor me zit een jonge vrouw. Ze is moeder van 3 kleine kinderen en werkt 4 dagen per week als administratief medewerkster. Door de reorganisatie op haar werk is er veel veranderd. De sfeer is een stuk zakelijker en ze voelt zich er steeds minder thuis. Ze heeft het niet meer naar haar zin, vindt het werk niet meer leuk, is moe en ziet steeds meer tegen de werkdagen op. Thuis heeft dat ook zijn weerslag op haar man en kinderen. Ze is kortaf, kan om niets uitvallen en huilen. Dat is ze helemaal niet van zichzelf gewend.

Wat ze ook heel erg vervelend vindt is dat ze rond haar middel steeds dikker wordt. Dit had ze na de eerste twee zwangerschappen helemaal niet.

Door stress kun je echter dikker worden, met name rond de buik. Van chronische stress wordt je namelijk hongerig.

Dikker door stress, hoe zit dat nou precies?

Als je chronische stress hebt gaat het hormoon cortisol  inwerking, ons werkpaard. Een belangrijke functie van cortisol is dat het suiker, vetten en aminozuren vrijmaakt voor de energie die we nodig hebben in een stressvolle situatie. Als stress langer aanhoudt fluctueert de bloedsuikerspiegel. Je immuunsysteem verzwakt en je krijgt meer trek, vooral in koolhydraatrijk voedsel. Je krijgt zin in troosteten: chips, snoep, vette en suikerrijk voedsel. Tegelijkertijd vertraagt je stofwisseling. Je krijgt dus meer trek en je stofwisseling vertraag tevens. Je komt in een vicieuze cirkel terecht : meer zin in eten, je verbrandt minder en je vetopslag neemt toe.

Deze vetopslag hoopt zich op de buik op. Dat het zich daar ophoopt heeft een oorspronkelijke reden, Vet dat is opgeslagen op je buik , komt sneller in het bloed en in je weefsels dan vet dat opgeslagen is op de heupen en dijen. Als je langdurig op de vlucht bent kun je zo energie vrijmaken door het buikvet te gebruiken. Iemand met vet op de bui hebben een appelvormig lichaam. Iemand met een peervormig lichaam hebben het vet op de heupen en dijen.

Als het cortisolniveau in het lichaam daalt krijg je ook weer gewichtsverlies. Je blijft dus slanker als je minder stress hebt.

Laat dit nu ook de reden zijn waarom mijn cliënte dikker werd. Nu ze dit beseft laat ze de zakken chips ’s avonds staan, begint ze te bewegen en gezonder te snacken. Haar traktatie bestaat vanaf nu uit fruit, stukje komkommer en snacktomaatjes. Langzaam wordt Irene weer slanker en krijgt ze ook steeds minder behoefte aan zoetigheid.

Ze sport nu 2 keer in de week, eet en beweegt gezond en solliciteert ook naar een andere baan.

Herken je bovenstaande en wil je hulp zodat:

  • Je weer leert te ontspannen en niet meer te piekeren
  • Je weer vitaal voelen
  • Je inzicht in je eigen stresstriggers
  • Je weer gezond gaat eten en bewegen
  • Je weer lekker in je vel voelt

Ben je geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een gratis sessie.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.