Het leven is een strijd! en wat vind jij nu belangrijk?

Je persoonlijke waarden

Hijgend komt hij binnen. Hij is zo uit zijn werk gestapt, heeft de hele dag vergadert en zijn hoofd zit er vol mee. Als hij op een stoel neerploft begint hij gelijk te praten. Nou ja praten, het is eigenlijk ratelen. Rustig kijk ik hem aan en ik stel voor om te starten met een ontspanningsoefening. Dat werkt. Eindelijk wordt hij rustiger en hij valt zelfs helemaal stil.

Wat is dat toch met ons. We rennen de hele dag. Willen deadlines halen, opdrachten binnenslepen, hollen van de ene naar de andere vergadering en eenmaal thuis gaan we daar gewoon mee door. Het lijkt soms net een strijd. Waar komt dat vandaan? Is het niet iets wat we ons vooral zelf opleggen? Die dagelijkse strijd maakt ons murw en uitgeput. Komt je dit wellicht bekend voor? Is jouw leven ook een strijd?

Wat is nu eigenlijk belangrijk in jouw leven en waar leef je voor?

Dit is vraag die je je wellicht wel eens stelt. Ik in elk geval wel. Wat wil ik nu? Waarvoor leef ik eigenlijk? Wat is de zin van mijn Leven? Komt het je bekend voor?
Als je weet wat je echt belangrijk vindt, wat er toe doet in je leven en als je daarvoor gaat, dan ga je voor een rijk en zinvol leven en kun je bovendien beter met tegenslagen omgaan. Je leeft dan namelijk volgens jouw persoonlijke waarden.

Wat zijn nu precies persoonlijke waarden en leef jij naar je waarden?

Waarden zijn geen doelen. Persoonlijke waarden zijn diepe verlangens over hoe je wilt omgaan met de wereld, met andere mensen en jezelf. Ze hebben betrekking op de manier waarop je in je leven wilt staan, hoe je je wilt gedragen, wat voor iemand je wilt zijn en welke sterke eigenschappen en kwaliteiten je wilt ontwikkelen.

Hoe bepaal je nu je persoonlijke waarden?

Onderzoek naar iemands waarden is een vast onderdeel in mijn traject. Ik vraag dan: wat wil je nu met je leven? Wat als ik je 30 miljoen netto op je rekening stort en dat staat er nu op. Wat ga je dan doen? Meestal kijkt men mij eerst verbaasd aan en dan gaat men fantaseren. Ik stop met werken, ik ga reizen, ik geef mijn naasten geld, ik ga mijn tijd anders besteden, ik ga me inzetten voor een goed doel, ik wil meer vrije tijd.
Raar dat we ons dat pas gaan bedenken als we een fictieve 30 miljoen op de rekening hebben. Want maak je maar geen illusie, je hoeft daarvoor niet bij mij aan te kloppen want zoveel geld heb ik niet.

Waar wacht je nog op?

Waarom weet je het wel als ik je 30 miljoen netto geef en wil je je daardoor laten leiden?
Niet doen! Ga voor jezelf na wat je echt belangrijk vindt en bedenk hoe je dat zou kunnen bereiken.
Doe je dat niet dan heb je daar later spijt van.

Als ik het leven over mocht doen?

Bronnie Warre interviewde mensen op hun sterfbed. Ze vroeg hen waar ze het meest last van hadden en schreef er een boek over.
Als ik het leven over mocht doen dan:

  1. … wilde ik dat ik de moed had gehad meer mezelf te zin en minder te leven zoal anderen van me verwachtten.
  2. … wilde ik dat k minder hard had gewerkt.
  3. … wilde ik dat ik mijn gevoelend vaker had geuit.
  4. … wilde ik dat ik het contact met mijn vrienden beter had onderhouden.
  5. … wilde ik dat ik mezelf meer geluk had toegestaan.

Leef jij het leven wat je wilt leiden of is het een strijd?

Ik wens je fijne feestdagen en een waarde(n)vol nieuwjaar toe.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.