Hoe kan het Japanse Ikigai jou rust geven en bijdragen aan een lang, gezond en gelukkig leven?

En weet jij al wat voor jou belangrijk is?

In mijn vorige blog ging het over waarom het belangrijk is dat we weten wat onze waarden zijn in het leven en waarom het belangrijk is om daarvoor te kiezen. Hoe kan Japanse Ikigai hieraan bijdragen?

Ikigai

Het Japanse ikigai gaat over de geneugten en bedoelingen van het leven. Het bestaat letterlijk uit iki (‘leven’) en gai (‘reden”).
Ikgigai wordt in Japan in verschillende contexten gebruikt en slaat op zowel kleine alledaagse dingen als grote doelen en prestaties. Voor ikigai hoef je niet perse succesvol zijn in je werk maar het kan wel resulteren in succes. Ikigai is de reden waarom je ’s morgens opstaat!
Het gaat over: “love what you do en do what you love”

Wat heb je nodig waardoor ikigai kan gedijen in je leven. Hiervoor zijn 5 basis principes nodig. De ene sluit het ander niet uit, ze hebben geen vaste volgorde of hiërarchie maar zijn onmisbaar als je wilt begrijpen van ikigai inhoudt.

De 5 principes van Ikigai

1 Begin klein

“Beloon het proces en niet het resultaat”
We hebben vaak de neiging en dat herken ik ook bij mezelf, om ons te richten op het resultaat en we vergeten om te genieten van het proces en de kleine dingen die ten grondslag liggen aan het resultaat. Maak kleine stapjes  zonder direct een beloning van buitenaf te verwachten.

2 Laat los

“Vergeet wie je dacht te zijn en accepteer wie je bent” (Dalai Lama)
Iedereen is de meeste tijd met zichzelf bezig. Zet je ego eens opzij. Accepteer jezelf zoals je bent maar accepteer ook de ander hoe hij/zij is.

3 Hecht belang aan harmonie en duurzaamheid

“Look deep into nature and then you will understand everything better”(Albert Einstein)
Duurzaamheid slaat niet alleen op de relatie van de mens met de natuur maar ook dat je rekening houdt met anderen en beseft welke impact jouw handelen kan hebben op de samenleving in het algemeen. In het ideale geval is elke sociale activiteit duurzaam en geen kortstondige bevrediging van individuele behoeften. Een mooi voorbeeld is de eeuwenoude theeceremonie in Japan die in alles rust op nog steeds dezelfde wijze wordt gehouden.

4 Geniet van kleine dingen

“Geluk bestaat niet uit grote dingen bereiken maar uit kleine dingen waarderen”
Dit klinkt simpel maar is o zo waar. Het helpt je om een dagboekje bij te houden waar je elke dag 5 dingen in benoemd waar je dankbaar voor bent. Probeer het maar eens uit.

5 Wees in het hier en nu

“The secret of health for both mind and body is not to mourn fort he pas, not to worry about the future, or not to anticipate troubles, but to live in het present moment wisely and earnestly”(Boeddha)
Je hebt alleen invloed op het hier en nu. Gisteren is geweest en morgen moet nog komen.

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.