Hoe zorgen planten voor minder stress?

Planten tegen stress

Als je bij mij in de praktijk bent, zie je een groene oase. Ik ben dol op planten en kan ik het niet laten om er weer een mee naar huis te nemen. Laatst zei mijn zus tegen me dat het nu wel genoeg was want het werd wel erg vol en dat klopt helemaal. Mijn cliënten reageren positief op al dit groen. Ze kijken om zich heen en ik zie ze een dan beetje ontspannen. Dat ik zoveel planten heb in mijn praktijk is een bewuste keuze. Planten doen namelijk iets met je. Heb je dit ook al eens gemerkt?

3 redenen om meer planten in huis te nemen:

  1. Planten werken stress verlagend

Als ik met mijn planten bezig ben: water geven, dode blaadjes verwijderen is dat voor mij rustgevend. Ook het kijken naar planten geeft rust. Uit studie blijkt dat een kamerplant verpotten psychische en fysieke stress verlaagt. Dit kalmerende effect uit zich in een lagere bloeddruk en een verminderde activiteit van het sympathisch zenuwstelsel (ons herstelsysteem).

  1. Planten reinigen de lucht

Planten scheiden allerlei stoffen uit maar nemen ze ook op zoals formaldehyde (komt in schoonmaakmiddelen en toiletpapier voor) en benzeen (wordt gebruikt om plastic te maken, kan in verf en lijm zitten). Daarmee reinigen ze de lucht in de ruimte. Gelukkig ondervinden ze daar geen schade van. Ze maken er zelfs meststoffen van.

  1. Planten geven energie en geborgenheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat als er veel planten in een ruimte staan de vermoeidheid met 40% afneemt en de activiteit juist toeneemt, met liefst 15%. Planten geven bovendien een warm en huiselijk gevoel. Laat ik dat nu juist voor mijn cliënten willen: rust, warmte en geborgenheid.

Wil je ook meer rust ervaren maar lukt het je niet. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met me op: info@coaching-noord.nl

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.