Welke boodschap geven dieren ons mee en hoe zit dat met kerst?

Liefdevolle zorg

Ik zit in mijn praktijk en kijk naar mijn ‘kerstboom’ en besef me dat deze metafoor staat voor hoe het afgelopen jaar voor me was.

Afgelopen jaar was het voor mij een jaar van stilstaan en hollen Dat kwam niet alleen door de aanmeldingen maar ook door Corona. Of we mochten alles of we mochten niets. In mijn praktijk was het ook alles of niets. En laat dat nou net iets zijn wat ik erg lastig vindt. Wellicht herken je het? Ik wil graag weten waar ik aan toe ben en houd van duidelijkheid. Daar kwam ik me afgelopen jaar wel in tegen. En ik besefte me dat ik hier niet ver mee kwam. Ik had meer flexibiliteit en het vermogen om dingen los te kunnen laten nodig om hier goed mee om te kunnen gaan. Door te leven met aandacht, mildheid  en geduld te oefenen en met een frisse blik naar dingen te kijken, te vertrouwen op mezelf, te accepteren wat ik niet kan veranderen en los te laten als het nodig is.

Dat klinkt simpel maar hoe doe je dat. Het is iets waar mijn klanten ook allemaal mee worstelen. Toen ik me besefte wat ik hen leerde ging het een stuk gemakkelijker. Door te leven in het hier en nu en dankbaar te zijn voor de dingen die wel kunnen en er wel zijn. En dat is veel merkte ik. Ik ben gezond, heb een lieve partner, kinderen, zussen,  2 geweldige honden waar ik veel mee kan wandelen,  woon comfortabel, heb fantastische cliënten afgelopen jaar mogen begeleiden, heb me flink ontwikkeld middels een aantal trainingen, zit bij een ontzettend leuke vereniging. Genoeg om zeer tevreden en dankbaar te zijn.

En als ik in mijn praktijk naar mijn ‘kerstboom’ kijk wordt ik helemaal blij. Hij staat er nu al een tijdje en langzamerhand zijn er dieren bij gekomen. Ze hebben allemaal een betekenis en ook zij leren me om dankbaar te zijn en te genieten van de dingen die er wel zijn.

De uil staat bij mij voor symbool voor wijsheid en helderziendheid. De uil weet wat er aan de hand is, je houdt hem niet voor de gek. Ik hoop dat cliënten na mijn begeleiding een beetje wijzer weggaan en zichzelf beter hebben leren kennen.

De Specht leert ons terug te keren naar onze roots. Daarnaast is hij wijs zodat hij zich tegen vijanden weet te beschermen. Je verleden kun je niet veranderen, ook al zou je dat willen, en dat hoeft ook niet. Je hebt steeds de keuze hoe je er naar kijkt.

De eekhoorn is een verzamelaar als het om voedsel gaat. Voordat de winter komt, zorgt hij ervoor dat hij zijn wintervoorraad aan (beuken)nootjes, eikels en zaden vakkundig op diverse plekken verstopt in  de aarde. Als ik op de bank zit dan kijk ik uit op een parkje en als ik in de winter de eekhoorntjes door de bomen zie vliegen, van tak naar tak zie springen, slaat de verwondering vaak toe. Als je je goed voelt op zo’n moment of het nu voor je kunt zien, kun je de vrijheid voelen die het beestje bij zich draagt. De eekhoorn vraagt zich niet af of hij die tak van die andere boom wel zal halen. Hij springt gewoon. En het gekke is, dat hij nooit plat op zijn snufferd op de grond valt. Hoe dat kan? Hij gelooft in zichzelf. Vertrouwt op zijn eigen kunnen. Van de eekhoorn heb ik dan ook veel geleerd.

De beide mieren staan symbool voor ijver, orde en discipline. IJverig ben ik zeker en van orde en discipline moet ik in principe niet zoveel hebben maar het helpt me wel met mijn bedrijf.

Het roodborstje steekt trots en moedig zijn roodkleurige borst vooruit, zodat iedereen hem kan zien. Het roodborstje leert je groeien, veranderen en vol wilskracht en passie te leven vanuit je hart. Dat staat voor mij symbool voor de groei en passie die ik voel voor mijn bedrijf en mijn streven om te zorgen dat mijn cliënten nooit meer een burn-out hoeven mee te maken.

De merel kent iedereen. De merel laat prachtige melodieën horen en ik heb er gelukkig veel in mijn tuin en wordt er graag ‘s morgens mee wakker. Dan begint de dag voor me goed. Daarnaast vertelt de merel dat je wat liefdevolle zorg aan jezelf mag geven. Dat is iets wat ik iedereen de komende feestdagen gun. Wees liefdevol voor jezelf en je naasten.

Hele fijne feestdagen toegewenst!

Ik ben Ingrid Wortelboer en heb ruim 25 jaar ervaring als HRM adviseur bij zowel profit als non profit organisaties in het Noorden van het land. Vanuit deze achtergrond erken ik uit eigen ervaring de werkdruk bij organisaties en kan ik gemakkelijk de

aansluiting vinden bij leidinggevenden en medewerkers. Sinds 2007 heb ik een eigen praktijk waarin ik mensen als stresscoach begeleid met stress en burn-outklachten zodat ze snel hun carrière weer kunnen oppakken.